请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版

查看: 30|回复: 0

有关高考生活类阅读理解题分享

[复制链接]

1834

主题

1857

帖子

7153

积分

论坛元老

Rank: 8Rank: 8

积分
7153
发表于 2020-11-7 22:19:48 | 显示全部楼层 |阅读模式
本帖最后由 莲花最美丽 于 2020-11-10 21:16 编辑

   下面整理了高考阅读理解真题—生活类,供同学们参考。
  On nothaving breakfast Generations of Americans have been brought up to believe thata good breakfast is essential to one’s life. Eatingbreakfast at the start of the day, we have been told, and told again, is as necessary as puttinggasoline in the family car before starting a trip.But for many people, the thought of food as the first thing in the morning is never apleasure. So in spite of all the efforts, they stilltake no breakfast. Between 1977 and 1983, the latestyear for which figures could be obtained(可获得的), the number of people who didn’t havebreakfast increased by 33%—from 8.8 million to 11.7million—according to the Chicago-basedMarket Research Corporation of America.For those who dislike eating breakfast, however, there is some good news. Severalstudies in the last few years have shown that, forgrown-ups especially, there may be nothing wrong withomitting(省略) breakfast. “Goingwithout breakfast does not affect work,” said Arnold E.Bender, former professor of nutrition at QueenElizabeth College in London, “nor does giving peoplebreakfast improve work.” Scientific evidence linkingbreakfast to better health or better work is surprisingly inadequate(不适当), and most of the recent work involves(涉及) children, not grown-ups. “The literature,” says one researcher, Dr Earnest Polite at the University of Texas, “is poor.”
  1. Themain idea of the passage is _______.
  A.breakfast has nothing to do with people’s health
  B. a goodbreakfast used to be important to us
  C.breakfast is not as important to us as gasoline to a car
  D.breakfast is not as important as we thought before
  2. Forthose who do not take breakfast, the good news is that_______.
  A. severalstudies have been done in the past few years
  B. theomission of breakfast does no harm to one’s health
  C.grown-ups have especially made studies in this field
  D. eatinglittle in the morning is good for health
  3. Theunderlined part “nor does giving people breakfastimprove work” means _______.
  A. peoplewithout breakfast can improve their work
  B. notgiving people breakfast improves work
  C. havingbreakfast does not improve work, either
  D. peoplehaving breakfast do improve their work, too
  4. Theword “literature” in the lastsentence refers to _______.
  A. stories, poems, play, etc
  B. writtenworks on a particular subject
  C. anyprinted material
  D. themodern literature of America
  5. What isimplied but not stated by the author is that _______.
  A.breakfast does not affect work
  B. DrPolite works at an institution of higher learning
  C. noteating breakfast might affect the health of children
  D.Professor Bender once taught college courses in nutrition in London
  【答案与解析】文章主要告诉我们关于早餐问题的最新研究成果。
  1. D 主旨大意题。文章先讲传统观念,强调早餐的重要;再讲最新研究成果, 表明不吃早餐也不会影响工作和健康, 通过对比阐明最新研究成果,故答案选D。
  2. B 事实细节题。从…for grown-ups especially 可知答案B正确。
  3. C 推理判断题。题目中这句话是承接前面一个否定句,nor是修饰improve, 由此可知这句话的意思是吃早餐也不会提高工作效率,即答案选C 。
  4. B 词汇猜测题。从recent work(作品)和researcher(学术研究者) 可猜出literature是著作的意思,即答案为B。
  5. C 推理判断题。从文章最后一段可知不吃早餐可能会影响小孩的健康,故答案选C。
  更多中考英语相关知识点可关注下北京新东方中学全科教育的高考英语系列课程,相信可以帮助到大家~
回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则